Antonówka: Karpi czas

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Czy to będzie karp po zaklikowsku, czy zwyczajnie smażony, warto, żeby tradycji stało się zadość i dziś wśród dań to on królował na stole. A o jakości karpia z antonówki świadczy fakt, że w ubiegłym roku to m.in. karpie z tego gospodarstwa karpie powędrowały na watykańskie stoły.
(Marta Górecka)
Mieczysław Stec zdradził też jak przyrządzić ‘wybornego karpia po zaklikowsku’. Ten przepis powstał za czasów komuny, kiedy w sklepach wszystkiego brakowało a ludzie szukali pomysłów na fajne dania z prostych składników

A na smak karpia wpływa za równo to, czym karmiona jest ryba, jak i jakość wody. Mieczysław Stec przekonuje, że nad jakością jego karpia czuwa św. Antoni, bo to spod jego kapliczki bije źródło zasilające stawy w wodę

Jednym z dań wigilijnych, które powinno zagościć dziś na naszych stołach jest karp. Tę rybę warto jeść nie tylko ze względu na tradycję i walory smakowe. Przypomina o tym właściciel Gospodarstwa Rybnego w Antoniówce Mieczysław Stec