Baranów Sandomierski. Pieczeń wieprzowa nadziewana boczkiem najlepsza

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Koło Gospodyń Wiejskich z Dymitrowa Małego zwyciężyło w powiatowym etapie konkursu „Bitwa Regionów” organizowanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Konkurs rozstrzygnięto w Baranowie Sandomierskim przy okazji pikniku z okazji Dnia Dziecka. Do rywalizacji przystąpiło 11 kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu tarnobrzeskiego. Każde z nich miało za zadanie przygotować tradycyjną potrawę regionalną z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego.

Mówi Grzegorz Kozik z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Tarnobrzegu, która wspiera zmagania.

Do konkursu wystawiono między innymi kopytka z pokrzywą, bigos z kiszonych warzyw czy zupę pamułę z wiśni z omaszczonymi ziemniakami.

Zwycięzcy urzekli jury pieczenią wieprzową nadziewaną boczkiem, z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty. Magdalena Kosztur z Koła Gospodyń Wiejskich z Dymitrowa Małego powiedziała nam, że stowarzyszenie bardzo lubi uczestniczyć w tego typu wydarzeniach, ponieważ ma okazję zaprezentować wtedy swój dorobek kulinarny.

Potrawy oceniał między innymi szef kuchni w restauracji Rezydencja Leśna Marek Łukasiewicz.

Koło Gospodyń Wiejskich z Dymitrowa Małego będzie reprezentować powiat tarnobrzeski na etapie wojewódzkim zmagań. Terminy półfinałowych prezentacji nie zostały jeszcze ogłoszone.