Gorzyce: Fasola w roli głównej
Już po raz XXII we Wrzawach w gminie Gorzyce zorganizowano imprezę pod hasłem „W Widłach Wisły i Sanu”. Od kilku lat promuje ono produkt regionalny, jakim jest fasola tyczna ‚Piękny Jaś”. W 2012 wrzawska fasola posiada unijny certyfikat Chronioną Nazwa Pochodzenia.
Imprezę rozpoczął bieg o puchar Prezesa Stowarzyszenia Fasoli z Wrzaw. Wśród atrakcji znalazł się też piknik na ludową nutę, występy artystyczne oraz pokaz magii i iluzji. Wiceprezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś Marek Bartoszek podkreśla, że wrzawska fasola jest coraz bardziej rozpoznawalna:
Leszek Kawalec uprawia fasolę terenie o wielkości pół hektara. Jak przyznaje nie jest to łatwe, ponieważ brakuje rąk do pracy. W tym roku uprawom nie pomogła też pogoda.
Podczas imprezy nie mogło zabraknąć degustacji potraw przygotowanych z wrzawskiej fasoli. Były to m.in. „Jaśkowe trufle” czy „pasta z fasoli z ostrą papryką”. Tegoroczną nowością był „pasztet z fasoli”, który wyprodukowały zakłady mięsne Smak Górno mówi ich prezes Rafał Miazga:
Wrzawskiego „Pięknego Jasia” promuje także gmina. Jak podkreśla wójt Leszek Surdy dzieje się to na imprezach plenerowych, ale także w budynku urzędu gminy czy poprzez współpracę z urzędem marszałkowskim. Efekty tej promocji widać – dodaje wójt:
Obecnie produkcją certyfikowanej fasoli w gminie Gorzyce zajmuje się 6 rolników.