Gorzyce: Dni Gorzyc – próba bicia rekordu.
Zupę fasolową przygotowują kucharze przy współpracy z kołami gospodyń wiejskich. Wydawanie zupy rozpocznie się około godziny 16.
Zobacz artykuł na oficjalnej stronie Biura Rekordów. Kliknij
Dodatkowo zaproszeni przez organizatorów wydarzenia nauczyciele matematyki i fizyki będą dokonywać stosownych pomiarów. Chodzi o zgromadzenie jak najszerszej dokumentacji, która pozwoli później udowodnić, że taka a nie inna ilość zupy została przygotowana. Mówi Monika Zając z Urzędu Gminy Gorzyce:
Trwają Dni Gorzyc. Jednym z punktów imprezy jest bicie rekordu Polski w gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej na ogromnej patelni. Aby wszystko odbyło się zgodnie z wytycznymi Biura Rekordów Polski, naczynie musi mieć wykonane wcześniej pomiary. Organizatorzy zwrócili się więc do Urzędu Miar w Tarnobrzegu, aby otrzymać stosowny dokument. Mówi naczelnik urzędu Zdzisław Chytroś: