Gorzyce: Patelnia gotowa do bicia rekordu.
Zupę fasolową od godziny 10 będą przygotowywać na miejscowym stadionie sportowym kucharze przy współpracy z Kołami Gospodyń Wiejskich. Organizatorzy przewidują, że rozdawanie potrawy rozpocznie się około godziny 16.
Fasole będą przygotowywać kucharze od godziny 10 przy współpracy z kołami gospodyń wiejskich. Wydawanie zupy rozpocznie się około godziny 16.
Dodatkowo w niedzielę, kiedy będzie podejmowana próba bicia rekordu, zaproszeni przez organizatorów wydarzenia nauczyciele matematyki i fizyki będą dokonywać stosownych pomiarów. Chodzi o zgromadzenie jak najszerszej dokumentacji, która pozwoli później udowodnić, że taka a nie inna ilość zupy została przygotowana.
Mówi Monika Zając z Urzędu Gminy Gorzyce:
Rozpoczynają się Dni Gorzyc.
Jednym z punktów imprezy będzie jutrzejsze bicie rekordu Polski w gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej. Organizatorzy mają już ogromną patelnię, na której będzie przygotowywana potrawa.
Jednak aby wszystko odbyło się zgodnie z wytycznymi Biura Rekordów Polski, naczynie musi mieć wykonane wcześniej pomiary. Organizatorzy zwrócili się więc do Urzędu Miar w Tarnobrzegu, aby otrzymać stosowny dokument potwierdzający, że patelnia ma taką a nie inną pojemność.
Naczelnik urzędu Zdzisław Chytroś wyjaśnia, w jaki sposób dokonywany jest pomiar: