Janów Lubelski: X Festiwal Kaszy "Gryczaki".
Region janowski słynie nie tylko z gryczanych potraw, ale również z nalewek i podsuszanego sera, którego wyrobu można się było nauczyć na 'Gryczakach'.
Był też pokaz pieczenia chleba na zakwasie czy wyrobu masła na chrzanowym liściu. Stoły uginały się od słynnych jaglaków, gryczaków, kaszanek i wędlin. Tradycyjnie nie brakło Króla Gryczaka i Królowej Żurawiny, czy Kaszowych Mocarzy, konkursu na potrawę regionalną 'GRYCZAK' i prezentacji zagród regionalnych. A wszystkiemu towarzyszyły pokazy tańców i koncerty.
(Marta Górecka)
Podstawą kulinarnych specjałów jest kasza gryczana:
Już po raz dziesiąty w Janowie Lubelskim odbył się Festiwal Kaszy 'Gryczaki'.
Uczestnikom dwudniowej jubileuszowej imprezy nie przeszkodziła nawet niedzielna ulewa.
Mówi burmistrz Janowa Krzysztof Kołtyś: