Mielec: Europejskie przystawki na polskim stole w PZPSW
W Powiatowym Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Mielcu miała miejsce 15. Wojewódzka Konferencja ”ARANŻACJE STOŁÓW NA RÓŻNE OKAZJE pod nazwą Europejskie przystawki na polskim stole”, organizowana przez zespół nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Celem konferencji było m.in. rozbudzanie inicjatyw i pomysłowości uczniów poprzez aranżacje stołów a także pokazanie zamiłowania do wybranego zawodu jak również Integrowanie placówek kształcenia specjalnego z województwa podkarpackiego oraz wymiana doświadczeń nauczycieli zawodu.
Mówi dyrektor mieleckiej placówki, Krystyna Bajger
Konferencja była też okazją do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych pod nazwą „Hiszpańskie tapas”. Mówi Sylwia Wielgosz, nauczyciel przedmiotów zawodowych w placówce wychowawczej w Mielcu, koordynator konferencji.
Z przysmakami kuchni hiszpańskiej uczestnicy konferencji nie mieli problemów.
Na zaproszenie Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Mielcu odpowiedziało 6 placówek szkolno-wychowawczych m.in. z Leżajska, Rzeszowa, Ropczyc, Mrowli, Grębowa czy z Zespołu Szkół Specjalnych w Dębicy. Ci ostatni przygotowali aranż stołu w klimacie greckim. Mówi opiekun grupy, Bogusława Strzyż.
Wszystkie drużyny otrzymały dyplomy, upominki i niespodzianki.
Tomasz Łępa