Mielec: Pierogi w różnych smakach i odcieniach.

Data publikacji: Kategoria: Zamieścił: Dominika Miś

 

Już po raz 11. odbyły się  Mistrzostwa Pierogowe Powiatu Mieleckiego zorganizowane przez  Góreckie Stowarzyszenie Kobiet Victoria.  Jak co roku, na stołach królowały   pierogi przygotowane na wiele sposobów, nie zabrakło także innych przysmaków tradycyjnej kuchni polskiej. Ich wykonania podjęło  się kilkanaście stowarzyszeń działających na terenie powiatu mieleckiego.

Mówi Irena Adamczyk i Maria Gudz  ze Stowarzyszenia Victoria.

Coraz częstszym gościem spotkań organizowanych  w gminie Borowa jest burmistrz Połańca Jacek Tarnowski. Liczy, że również w jego miejscowości podobne wydarzenia będą mieć miejsce.

Punktem kulminacyjnym imprezy był  konkurs na najlepsze pierogi powiatu mieleckiego a z tym okazały się niemałe problemy.  Mówi włodarz gminy Borowa Stanisław Mieszkowski.

Jury kulinarne postanowiło pierwsze miejsce przyznać pierogom przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrówki Osuchowskiej.  W tym roku po raz pierwszy podczas Mistrzostw Pierogowych przyznany został puchar starosty mieleckiego za najpiękniejsze stoisko. Trafił on do Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Pławo.

 

(Tomasz Łępa)