Mielec: Rozmawiano o ekologicznym rolnictwie
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. prof. W. Szafera w Rzemieniu rozmawiano o ekologicznym rolnictwie i przetwórstwie. Jak zaznaczono w Polsce są duże możliwości rozwoju dla tego sektora gospodarki.
Jak zaznacza poseł Fryderyk Kapinos, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego i Przetwórstwa Ekologicznego, działania na rzecz tej gałęzi produkcji są koniecznością, a zobowiązują nas do tego unijne przepisy.
Miejscem do rozmów o ekologicznym rolnictwie może być także tutejsze centrum kształcenia rolniczego, zaznacza mielecki poseł.
Jednym z prelegentów był m.in. Marcin Fujarowicz, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, który mówił o wzroście zapotrzebowania na rodzime produkty ekologiczne, z kolei dr hab. inż. Tomasz Dudek z Uniwersytetu Rzeszowskiego podkreśla znaczenie agroleśnictwa i jego role w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu zmian klimatu.
Szkoleniu towarzyszyła prezentacja wystawy „Znani nieznani. Polacy Światu”.
Tomasz Łępa