Mielec: Rozmawiano o ekologicznym rolnictwie

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Tomasz Łępa

W Zespole  Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. prof. W. Szafera w Rzemieniu rozmawiano  o ekologicznym  rolnictwie  i przetwórstwie. Jak zaznaczono w Polsce są duże możliwości rozwoju dla tego sektora gospodarki.

Jak zaznacza poseł Fryderyk Kapinos, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego i Przetwórstwa Ekologicznego, działania na rzecz tej gałęzi produkcji są koniecznością, a zobowiązują nas do tego unijne przepisy.

Miejscem do rozmów o ekologicznym rolnictwie może być  także tutejsze centrum kształcenia rolniczego, zaznacza mielecki poseł.

Jednym z prelegentów był m.in. Marcin Fujarowicz, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, który  mówił o  wzroście  zapotrzebowania na rodzime  produkty ekologiczne, z kolei dr hab. inż. Tomasz Dudek z Uniwersytetu Rzeszowskiego podkreśla znaczenie   agroleśnictwa i jego role  w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu zmian klimatu.

Szkoleniu towarzyszyła  prezentacja wystawy „Znani nieznani. Polacy Światu”.

 

Tomasz Łępa