Mielec:Wielka Sobota w obrzędowości

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Pokarmy wchodzące w skład święconki zawierają jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, kraszanek; baranka (dawniej formowanego z masła lub ciasta) w specjalnych formach, symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa; sól kuchenną (która miała chronić przed zepsuciem); chleb, wędlinę, chrzan, pieprz, ciasta świąteczne. Koszyczek, najczęściej z wikliny, przystraja się listkami bukszpanu.
(Tomasz Łępa)
Jednak najważniejszym elementem jaki musiał znajdować się w święcące było jajko:

W koszyku winny znajdować się też kolorowe pisanki:

Oczywiście w koszyku wg tradycji ludowej nie mogło zabraknąć też chrzanu:

Wielka Sobota to dzień, w którym katolicy upamiętniają tajemnicę zstąpienia Chrystusa do piekieł. To dzień w którym zgodnie z tradycją święcimy pokarmy. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Swoje miejsce w koszyku miało zawsze jajko – mówi etnograf Jacek Tejchma: