Pierogi z perłą.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Ale na pierogach z soczewicą nie koniec, bo Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec ma jeszcze w zanadrzu kilka regionalnych smakołyków, które będzie chciało wciągnąć na listę potraw regionalnych. Do nich należy m.in. kulasza z ziemniaków z zsiadłym mlekiem i skwarkami.
(Marta Górecka)
A już tylko kwestią czasu jest nadanie pierogom z soczewicy certyfikatu produktu regionalnego

Bielinieckie pierogi z soczewicą, które wkrótce zdobędą certyfikat dania regionalnego były jednymi z 3 podkarpackich produktów wyróżnionych w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów który odbył się w Poznaniu. Prezes Towarzystwa Przyjaciół Wsi Bieliniec Wacław Piędel poinformował, że obok bielinieckich pierogów nagrodzony został również inny specjał z powiatu niżańskiego, serwowany przez koło gospodyń Krzeszowa