Powiat stalowowolski: Pyszności naszej babci
A ponieważ potrawy były tak zmyślne i różnorodne oraz było ich tak wiele, jury konkursowe zdecydowało, że nagrodzi po jednej potrawie z każdego stowarzyszenia i klubu. W efekcie powiatowy konkurs Smaki naszej babci doczekał się trzynastu laureatów.
Oto lista zwycięzców i najlepszych dań:
Uniwersyteckie Srebrne Lata – „Pasztet z soczewicy z żurawiną”
Klub Seniora „Jarzębinka” – „Pierogi ruskie z miętą i szpinakiem”
Stowarzyszenie Kobiet Słomianej – „Kapusta świąteczna po pysznicku”
Klub Seniora „Pod Topolami” – „Tort Eugenii i Wandy”
Klub Seniora „Promyk” – „Zupa z dyni”
Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych w Chwałowicach – „Żeberka wędzone w wekach po chwałowsku”
Agnieszka i Stanisław Smaliszowie – „Jeżyki”
Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Perły Łęgu” – „Konfitura z róży”
Uniwersytet Trzeciego Wieku – „Karczek pieczony po staropolsku z żurawiną”
Stowarzyszenie „Kobiety Przyszłościowe” w Bojanowie – „Racuchy”
Klub Radość Jesieni – „Symfonia ciast”
Sekcja Emerytów i Rencistów ZNP w Stalowej Woli – „Sałatka owocowa zakropiona”
Innowacyjna Spółdzielnia Socjalna „Sami Sobie” – „Babeczki babuni na słodko”
(Marta Górecka)
Podczas finału konkursu można było spróbować każdej potrawy. Wśród pyszności serwowanych w ramach konkursu Smaki naszej babci były i takie, które do tej pory widujemy na stołach, ale też i rzadko spotykane smakołyki. Takie przygotowały m.in. seniorki z Klubu Jarzębinka. Mówi Helena Ataman z Klubu Jarzębinka
Pierogi ruskie z miętą i szpinakiem, pasztet z soczewicy z żurawiną, żeberka wędzone w wekach, czy zupa z dyni i konfitura z róży to tylko część smakołyków, które wystartowały w konkursie Smaki naszej babci. A tak nazywał się konkurs powiatowy skierowany do klubów seniora i stowarzyszeń z terenu powiatu stalowowolskiego. Do konkursu zgłosiło się trzynastu uczestników, a dań było nawet kilkukrotnie więcej. Mówi koordynująca konkurs Magdalena Sołtys z kancelarii starosty stalowowolskiego