Projekt Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Książka kucharska z przepisami na potrawy regionalne, szlak kulinarny, szkolenia i konferencje – to tylko niektóre z zadań zaplanowanych w ramach projektu 'Świętokrzyska Kuźnia Smaków'. Uczestniczą w nim cztery świętokrzyskie powiaty: sandomierski, opatowski, ostrowiecki i kielecki. Uczestnicy wzięli już udział w pierwszych szkoleniach.
Przedsięwzięcie jest częścią programu 'Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością'. Organizatorzy liczą na popularyzację produktów regionalnych, szersze wykorzystanie ich w ofercie kulinarnej hoteli, pensjonatów, czy gospodarstw agroturystycznych województwa świętokrzyskiego, a także zwiększenie możliwości ich zakupu przez turystów poprzez utworzenie szlaku tematycznego związanego z lokalnymi wyrobami.
Na szlaku 'Świętokrzyskiej Kuźni Smaków' znajdą się producenci regionalnych wyrobów, punkty sprzedaży oraz lokale gastronomiczne. Jednym z efektów projektu będzie też książka kucharska z przepisami kuchni regionalnej. Znajdą się w niej receptury wyłonione w konkursie na najlepszą potrawę
regionalną. .
Organizatorzy zaplanowali także cykl konferencji poświęconych roli produktów lokalnych i tradycyjnych w rozwoju turystycznym oraz gospodarczym regionu.
(Marcin Gabrek)