Radomyśl Wielki: Pachniało tradycyjnymi wyrobami

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Joanna Sarwa

Podkarpacki Dzień Wędliniarza był też okazją do wyróżnienia dla najlepszych wyrobów. W konkursie 'Przysmaku ziemi podkarpackiej' miejsce pierwsze zajął:
1. Klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego
2. Udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów 'Dudek'
3. Salceson wołowy – Zakład Mięsny 'Jasiołka' z Dukli
4. Pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego
5. Kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej
(Tomasz Łępa)
Wyroby z gminy radomyskiej znane są w całej Polsce, o czym świadczą sprzedawcy, którzy chętnie zaopatrują się u lokalnych producentów.

Producent wędlin Halina Kozik z Podleszan już od trzydziestu lat wędzi kiełbasy metodą tradycyjną. Wprowadzenie nowych dyrektyw dla producentów sprawiłoby, że na stołach Polaków zniknęłaby tradycja i smak.

Zdaniem poseł Krystyny Skowrońskiej impreza ta to wielka promocja dla całego regionu.

Samorząd podkarpacki wspiera i wspierać będzie producentów regionalnych – zapewnia marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl:

Podkarpacki Dzień Wędliniarza złączył lokalnych producentów wędlin na tegorocznych Dniach Radomyśla Wielkiego. Dla producentów jest to okazja do wystawiania i promowania swoich wyrobów przygotowywanych metoda tradycyjną, która w Unii Europejskiej budziła i budzi wiele zastrzeżeń.
Mówi burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński: