Radomyśl Wielki: Smakowano najlepsze produkty.
Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim organizowany jest przez burmistrza Radomyśla Wielkiego i marszałka województwa podkarpackiego. Patronat honorowy nad wydarzeniem, które w tym roku odbyło się po raz dziewiąty, objęli: minister rolnictwa i rozwoju wsi, wojewoda podkarpacki, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
LISTA NAGRODZONYCH
,,Przysmak Ziemi Podkarpackiej:
Kiełbasa wiejska podsuszana – Władysław Giża Zakład Ubój i Przetwórstwo Mięsa z Radomyśla Wielkiego
Kiełbasa myśliwska – Firma Handlowo-Usługowa 'Juvita z Dulczy Wielkiej
Szynka swojska pilzneńska – Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego 'Taurus z Pilzna
Kiełbasa wiejska – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego
Boczek wiejski – Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego
Wyróżnienia 'Najlepszy lokalny produkt mięsny
Masarnia Zbigniew Giża sp.j. Z Żarówki za Szynkę Bartosza,
Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej za Golonkę w galarecie
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiera Stopa z Dulczy Wielkiej za kabanosy
Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o. z Wadowic Górnych za Krupniok z bazylią i pomidorami
Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan za Struclę mięsną
Zakład Mięsny 'Jasiołka z Dukli za Kabanos wołowy
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego 'Taurus z Pilzna za Szynkę swojską pilzneńską
Władysław Giża Zakład Ubój i Przetwórstwo Mięsa z Radomyśla Wielkiego za Kiełbasę wiejską podsuszaną
Firma Handlowo-Usługowa 'Juvita z Dulczy Wielkiej za Kiełbasę myśliwską
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego za Kiełbasę wiejską
Przetwórstwo mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego
za boczek wiejski
(Tomasz Łępa)
Wszystkim wędliniarzom życzenia złożył starosta powiatu mieleckiego Zbigniew Tymuła:
Oprócz stoisk z wędlinami uczestnicy mogli również poznać i zakosztować nowości miodowych z pasieki Maciejka z Książnic. Mówi Maciej Warcholak:
Jak tłumaczy Stanisław Lonczak – zastępca burmistrza Radomyśla Wielkiego – spotkanie to jest okazją do promowania lokalnych firm i ich produktów:
Pod patronatem burmistrza Radomyśla Wielkiego i marszałka województwa zorganizowano również konkursy – mówi członek jury, lekarz weterynarii Ryszard Majdański z Radomyśla Wielkiego:
Zdaniem wicestarosty Marii Napieracz, uczestnicy mogli poczuć smak prawdziwych wędlin:
Producenci wędlin obawiają się, iż ponownie wróci sprawa wędzenia wędlin tzw. metodą europejską, która oznacza wprowadzenie przez Unię Europejską dyrektyw związanych ze zmniejszeniem ilości substancji smolistych na wędzonych wędlinach. Chodzi o benzopiren, który wydziela się w wędzarniach opalanych drewnem – tłumaczy Krzysztof Giża – współwłaściciel masarni z miejscowości Żarówka:
W Radomyślu Wielkim świętowano Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Impreza, która została zapoczątkowana w 2006 roku, ma promować lokalne podkarpackie wyroby mięsne i zdrową żywność oraz tradycje wędliniarskie.
Mówi prowadząca zakład mięsny Halina Kozik z Podleszan: