Region: Sieć 'Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” powiększyła się o nowych członków

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Sieć 'Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” powiększyła się o nowych członków. Rozszerzona została także lista producentów wyrobów, które
uzyskały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Do grona sieci 'Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie' dołączyła spółka 'Sad
Sandomierski'. To grupa producentów, która zajmuje się uprawą, skupem,
sortowaniem i sprzedażą jabłek. Produkowane są tu soki, w stu procentach
naturalne, nie zawierają dodatku wody, cukrów, konserwantów i barwników. Sok
jest jedynie lekko pasteryzowany, aby nadać mu trwałość, ale jednocześnie
zachowuje niemal wszystkie witaminy i składniki odżywcze świeżego jabłka.
Obecnie Sieć zrzesza w sumie 72 członków, wśród których znajdują się
producenci żywności wysokiej jakości wytworzonej na bazie lokalnych
składników, jej przetwórcy, a także gospodarstwa agroturystyczne,
restauracje i hotele oferujące tradycyjne oraz nowoczesne regionalne dania.
Na Liście Produktów Tradycyjnych wpisanych zostało 8 nowych członków. W
kategorii wyroby cukiernicze i piekarnicze dopisany został Pączek Opatowski
z Cukierni Edwarda Szarego. Wypiekany jest od 1966 r. tą samą tradycyjną
metodą, przy zastosowaniu naturalnych surowców najwyższej jakości. Pączki
opatowskie nadziewane są marmoladą śliwkową lub różaną, którą dodaje się do
pączka przed procesem smażenia, dzięki czemu pączek przesiąka jej aromatem.
(Marcin Gabrek)