Rozstrzygnięcie X edycji konkursu "Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne".

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

W najbliższą sobotę, 22 września na dziedzińcu sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta zostanie X edycja konkursu 'Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Motywem przewodnim tegorocznego przeglądu specjałów kulinarnych będą pierogi po wiejsku, przygotowane w oparciu o rodzime przepisy lokalnych gospodyń. Zwycięzca konkursu uhonorowany zostanie 'Srebrną Chochlą”.
Przedstawiciele gmin powiatu sandomierskiego zaprezentują przed komisją jurorską zgłoszony do konkursu 'produkt kulinarny” opatrzony stosownym komentarzem. Ocenie podlegać będą pierogi przygotowane z lokalnych produktów, według starych przepisów oraz prostych technik wykonania. Komisja oceniać będzie przede wszystkim: dobór składników, sposób przygotowania potrawy oraz walory smakowe.
Zwycięzca konkursu uhonorowany zostanie 'Srebrną Chochlą”. Ponadto wszyscy uczestnicy otrzymają nagrody rzeczowe. Nie zabraknie także lokalnych zespołów śpiewaczych. Impreza rozpocznie się o godz. 14.00.
Organizatorami wydarzenia są: Muzeum Okręgowe w Sandomierzu oraz Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.
(Marcin Gabrek)