Sandomierz: Buracarz nagrodzony Srebrną Chochlą.

Data publikacji: Kategoria: , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Buracarz czyli słodki wypiek na bazie buraka cukrowego przyniósł Koprzywnicy Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie Muzeum Okręgowego “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.

Konkurs odbył się po raz osiemnasty a motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były słodkie wypieki.

Mówi dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Koprzywnicy:

Mówi Maria Lachtara z Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej:

Buracarz znalazł uznanie także wśród przybyłych na zamkowy dziedziniec gości. Mówi Bożena Łukaszek z Sandomierza:

W tegorocznej edycji konkursu wzięli  udział przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikozy, Samborzec, Sandomierz, Koprzywnica, Zawichost.

Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.

Patronat medialny – Radio Leliwa

Joanna Sarwa