Sandomierz: Dawne smaki wracają do łask.

Data publikacji: Kategoria: , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Dawne smaki wracają do łask. To między innymi za sprawą konkursu ”Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który po raz osiemnasty zorganizowało Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.

Na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu zaprezentowali się przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca i Zawichostu.

Mówi Iwona Łukawska z działu etnograficznego w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim w gminie Zawichost. Mówi Małgorzata Mianowana:

Na placek kruchy ze śliwkami zdecydowały się członkinie Klubu Seniora w Sandomierzu. Mówi Zofia Opala:

Ciasteczka ze skwarkami upiekło stowarzyszenie ‚Gorzyczany z sercem dla ludzi’ w gminie Samborzec. Mówi Magdalena Szubstarska:

Podpłomyk to konkursowe ciasto Koła Gospodyń Wiejskich ”Kukułki” z Rzeczycy Mokrej w gminie Dwikozy. Mówi Marek Mrówka:

Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Postronnej w gminie Koprzywnica za burocorza, czyli ciasto na bazie buraka cukrowego. Mówi Joanna Orłowska:

Burocarz znalazł uznanie także wśród przybyłych na zamkowy dziedziniec gości.

Mówi poseł Marek Kwitek:

… i Grażyna Szklarska z zarządu powiatu sandomierskiego:

Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe ciast, ale również ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.

Patronat medialny – Radio Leliwa

Joanna Sarwa