Sandomierz: Dziś tłusty czwartek.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Dziś tłusty czwartek. Zgodnie z tradycją to dzień, w którym jada się tłuste kaloryczne przysmaki. Cukiernicy mają wiele pracy. Kilkaset pączków przygotowała na dziś rodzinna sandomierska cukiernia „Niebo w gębie”.

Co jest najważniejsze w pączkach? Mówi właścicielka cukierni Diana Cieniek:


Jakich smaków dziś mogą spodziewać się klienci?

Elżbieta Cieniek z cukierni „Niebo w gębie” podkreśla, że przepis pochodzi sprzed stu lat i został przekazany przez jej babcię, która miała swój sekret na dobre wypieki:

Jaki jest przepis na smaczne pączki?

– Przy pieczeniu pączków ważna jest temperatura – mówi Elżbieta Cieniek z cukierni „Niebo w gębie”

Kiedy powinno się dodawać nadzienie?

Dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść pączków, jest alternatywa na tłusty czwartek:

Dziś pod redakcją Radia Leliwa w Sandomierzu na ulicy Opatowskiej a także na sandomierskim rynku będzie można skosztować pączków z cukierni „Niebo w gębie”:

Joanna Sarwa