Sandomierz: Kuchnia sandomierska – wspaniała w każdej odsłonie.
Tradycyjne regionalne dania kuchni sandomierskiej uświetniły wydarzenie pod tytułem ‚Kto to miasto wyczarował’ w sandomierskiej Marmoladzie.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu w ten sposób chciał uczcić podarowanie mu przez Liceum Sztuk Plastycznych w Kielcach kopii obrazu Józefa Szermentowskiego pod tytułem ‚Widok Sandomierza od strony Wisły’.
Mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Jonaszek:
Właśnie dawna kuchnia stała się motywem przewodnim kulinariów przygotowanych przez młodzież.
– mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych Edyta Młodochowska:
Był także barszcz czerwony na burakach z Ziemi Sandomierskiej oraz pieczone z ciasta krucho-drożdżowego pierogi.
Do aranżacji sali, w której podano tradycyjne potrawy, wykorzystano także ludowe stroje sandomierskie wypożyczone od stowarzyszenia ‚Razem dla Nadbrzezia’.