Sandomierz: Nasze Sandomierskie Kulinaria Regionalne.

Data publikacji: Kategoria: , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Po raz XIX w Zamku Królewskim w Sandomierzu odbył się konkurs ”Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” organizowany przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.

Przedstawiciele sześciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca, Wilczyc i Zawichostu przygotowali potrawy na bazie kaszy, która była motywem przewodnim kulinarnych zmagań.

Koło Gospodyń Wiejskich z Milczan w gminie Samborzec przygotowało pęczak z grochem okraszony z sosem cebulowym. Mówi członkini koła Zuzanna Pawłowska:

Pierogi z kaszą gryczaną, gotowanym jajkiem i grzybami przygotowała delegacja gminy Zawichost. Mówi zastępca przewodniczącej koła gospodyń wiejskich w Czyżowie Szlacheckim Małgorzata Mianowana:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem przygotowało KGW z Trzykosów w gminie Koprzywnica. Mówi Lucyna Zwolska z Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Koprzywnicy:

-Ten konkurs to wspaniała inicjatywa – mówi burmistrz Koprzywnicy Aleksandra Klubińska:

Kaszę ze śliwkami przygotował na konkurs Klub Seniora w Sandomierzu działający przy  Sandomierskim Centrum Kultury. Jak mówi liderka klubu Zofia Opala, na stole pojawiły się też inne smakołyki:

Kaszę gryczaną z grzybami zapiekaną w pierożkach przygotowało koło gospodyń wiejskich „Pod lasem” z Gór Wysokich w gminie Dwikozy. Mówi Barbara Wójcik:

-Konkurs kulinarny to świetny pomysł – dodaje Barbara Wójcik z koła gospodyń wiejskich „Pod lasem” z Gór Wysokich w gminie Dwikozy:

Gmina Wilczyce przygotowała roladki z kaszy w towarzystwie mięsa
Mówi Urszula Mazurkiewicz – przewodnicząca KGW w Przezwodach a zarazem sołtys wsi:

Potrawy oceniała czteroosobowa komisja, w skład której weszła między innymi Grażyna Szklarska z zarządu powiatu sandomierskiego:

Przewodnicząca komisji Kinga Kędziora -Palińska z Muzeum Okręgowego przypomniała, że konkurs wpisał się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa:

Srebrną Chochlę za zwycięską potrawę otrzymała gmina Zawichost za pierogi z kaszą gryczaną, gotowanym jajkiem i grzybami przygotowane przez koło gospodyń wiejskich w Czyżowie Szlacheckim.

Patronat medialny – Radio Leliwa.

Joanna Sarwa