Sandomierz: „Srebrna Chochla” dla gminy Samborzec za kluski kładzione z kurkami.
Po raz siedemnasty na sandomierskim zamku odbył się konkurs „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Jego organizatorem było Muzeum Okręgowe. W tym roku motywem przewodnim konkursu były grzyby.
Główna nagroda – „Srebrna Chochla” – trafiła do gminy Samborzec. Członkinie Stowarzyszenia „Gorzyczany z sercem dla ludzi” przygotowały kluski kładzione z kurkami:
Komisja konkursowa była jednomyślna. W skład komisji weszli Iwona Łukawska – kustosz Muzeum Okręgowego, Barbara Sroczyńska i Zofia Wydro z zespołu obrzędowego „Lasowiaczki”, Irena Godyń z Galerii Etnograficznej „Zapole” oraz Dariusz Wójcik – przedstawiciel Polskiej Gastronomii.
Komisja była jednogłośna – mówi Dariusz Wójcik:
Co brano pod uwagę przy ocenie, mówi Iwona Łukawska z działu etnograficznego Muzeum Okręgowego:
Jak podkreślają członkinie zespołu obrzędowego „Lasowiaczki”, warto organizować takie przedsięwzięcia:
Na dziedzińcu zamkowym można było skosztować potraw przygotowanych przez poszczególne gminy:
Nie brakowało turystów:
Burmistrz Sandomierza Marcin Marzec skosztował wielu przygotowanych potraw:
Patronat medialny – Radio Leliwa.
(Joanna Sarwa)