Stalowa Wola: Pod okiem mistrzów poznawali tajniki kuchni regionalnej

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Twórcy projektu liczą na to, że po II edycji projektu 'Powiat stalowowolski od kuchni' kolejni restauratorzy wprowadzą do swojego menu dania regionalne. A te będzie można posmakować podczas finału II edycji zaplanowany jest na czerwiec.
(Marta Górecka)
Ale nie tylko uczniowie będą miej okazję uczestniczyć w warsztatach:

Szczodraki to rogaliki na razowej mące nadziewane marmoladą lub serem. Dawniej obdarowywano nimi dziewczęta śpiewające pod oknami w sylwestrową noc.
Mówi dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli Paweł Ciołkosz:

Zaś nowością tegorocznej edycji są warsztaty.
Tajniki kuchni regionalnej zdradzali młodzieży Agnieszka i Stanisław Saliszowie:

Kwas z zielonych gąsek, szczodraki i korowal – takie potrawy kuchni regionalnej mieli okazję przyrządzać pod okiem mistrzów uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli.
A wszystko w ramach warsztatów będących jednym z elementów II edycji projektu 'Powiat stalowowolski od kuchni'. Mówi naczelnik kancelarii starosty Tomasz Wosk: