Tarnobrzeg. Pacjenci szpitala oceniają jakość posiłków.
Dzienna stawka żywieniowa w tarnobrzeskim szpitalu to 10 złotych.
Pacjenci Szpitala Wojewódzkiego w Tarnobrzegu regularnie oceniają jakość posiłków wydawanych w lecznicy. Zebrane opinie są cenną wskazówką dla czterech szpitalnych dietetyków oraz blisko dwudziestoosobowego zespołu pracowników kuchni.
Ostatnia ankieta badająca zadowolenie pacjentów ze szpitalnego wyżywienia, została przeprowadzona na oddziałach: ortopedii, reumatologii, kardiologii oraz laryngologii, gdzie stosowane są diety specjalistyczne oraz normalna. Z sondażu wynika, ze wśród przebywających w lecznicy, największym uznaniem cieszył się obiad, a zwłaszcza pierwsze danie. Negatywne opinie dotyczyły śniadań. Pierwsze śniadania, zdaniem części ankietowanych były zbyt monotonne, a porcje drugiego śniadania – za małe.
– Szpital wszystkie posiłki przygotowuje we własnym zakresie, codziennie i ze świeżych produktów – tłumaczy dyplomowana dietetyczka, pracująca na stanowisku do spraw nadzoru kontroli żywienia tarnobrzeskiego szpitala. Dorota Bordun zwraca uwagę na to, że szpital nie jest restauracją klasy S.