Tarnobrzeg. Święto gotowania i dzielenia się żywnością.

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

 

W programie wydarzenia znalazł się  też  konkurs kulinarny dla seniorów, oraz gotowanie dań  z wykorzystaniem warzyw i owoców. Rozstrzygnięto konkurs 'Malowana książka kucharska'. Na scenie występowały dzieci z przedszkoli oraz uczniowie szkół. Wydarzenie przebiegało  pod hasłem  „Ratuj owoce i warzywa”.

 

Tarnobrzeżanie kosztowali także innych  regionalnych potraw przygotowanych przez lokalne organizacje. Jedną z nich było  Stowarzyszenie Aktywnych Społeczności w Świniarach Starych. Mówi wiceprzewodnicząca stowarzyszenia, Bogumiła Chmiel.  

 

W Tarnobrzegu obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto gotowania i dzielenia się żywnością zorganizował Tarnobrzeski Bank Żywności we współpracy z portalem dolinasmaku.eu i Gastro Team.

Dziś w  mieście rozdano 500 porcji kapuśniaku oraz pięć ton owoców i warzyw.

 Temu jak kapuśniak powstawał mógł się przyglądać każdy. Dochodził bowiem  w wielkiej patelni umieszonej nad paleniskiem zlokalizowanym na Placu Bartosza Głowackiego. Mówi przedstawicielka portalu dolinasmaku.eu, Małgorzata Rokoszewska.