Trześń: Jaśkowy festiwal
W dalszej części wydarzenia przedstawiciele między innymi obiektów gastronomicznych z regionu wzięli udział w konkursie na najlepszą potrawę z fasolą Piękny Jaś. Nie zabrakło konkursów dla uczestników spotkania, prezentacji produktów regionalnych oraz występów artystycznych.
(fot: UG Gorzyce)
Promocję wrzawskiej fasoli na różnych stołach chce prowadzić Waldemar Hołówka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni:
Nie zabrakło także warsztatów gotowania z fasolą w roli głównej, które dla uczestników przeprowadzili doświadczeni kucharze. Jej walory docenia między innymi mistrz kulinarny Mirek Drewniak:
Podobnie uważa prezes Stowarzyszenia Fasoli Tycznej Piękny Jaś z Wrzaw Wacław Pyrkosz:
Fasola Piękny Jaś była tematem przewodnim Jaśkowego Festiwalu, który zorganizowano w Trześni. Pomysłodawcą wydarzenia była gmina Gorzyce wspólnie z producentami fasoli z Wrzaw.
Wrzawski Piękny Jaś posiada unijny certyfikat 'Chroniona nazwa pochodzenia', który gwarantuje najwyższą jakość produktu. Dlatego uczestnicy festiwalu mogli zobaczyć, jak na polach we Wrzawach rośnie fasola, jak się ją zbiera i jak smakuje w najbardziej popularnych daniach.
Wójt Gorzyc Leszek Surdy jest zdania, że promowanie gminy poprzez fasolę to dobry pomysł: