Uwaga upał!
Ważne jest aby w pomieszczeniach, w których przebywamy utrzymywać temperaturę do 32 stopni w dzień i 24 w nocy. Najlepsza dla naszego organizmu dieta na upał, to picie dużej ilości wody i jedzenie produktów bogatych w potas takich jak pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki czy marchew. Do najbliższego punktu opieki medycznej należy się zgłosić jeśli wystąpią objawy, takie jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy. Do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorąca i suchą skórę, traci przytomność trzeba jak najszybciej wezwać lekarza, a do momentu jego przybycia przenieść osobę w chłodniejsze miejsce, ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów, przykładać zimne okłady w okolicę szyi, pach i pachwin, wachlować. Na zdjęciu: Małgorzata Stefańska
Udar cieplny, przegrzanie organizmu to stany chorobowe zagrażające ludziom podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30 stopni Celsjusza i więcej. Szczególnie narażone są na nie dzieci i osoby starsze. Aby uniknąć nieprzyjemnych i groźnych dolegliwości związanych z wysoką temperaturą należy stosować pewne zasady. O najważniejszych mówi Małgorzata Stefańska, koordynator powiatowy do spraw oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w tarnobrzeskim Sanepidzie.